Węgierski chleb z ziemniakami ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miąższ. Dzięki ziemniakom dłużej zachowuje świeżość.
Jest do drugi rodzaj chleba z ziemniakami, jaki pojawia się na blogu. Warto zobaczyć również rosyjski chleb z ziemniakami, który również uważam za bardzo dobry :)
CHLEB WĘGIERSKI Z ZIEMNIAKAMI
- 250 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650),
- 100 g mąki żytniej,
- 150 g zakwasu żytniego,
- ok. 450 g wody,
- 75-80 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 0.5-1 łyżeczki kminku (dałam mielony),
- miękkie masło do wysmarowania formy,
- otręby (najlepiej żytnie) do oprószenia formy
Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub widelcem na puree.
W misce wymieszać mąkę pszenną i żytnią, sól, drożdże i kminek. Dodać zakwas, ziemniaki i wodę, całość wyrobić mikserem z hakowatymi końcówkami. Ciasto jest dość luźne i kleiste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Podłużną foremkę o dł. 25 cm wysmarować masłem i posypać otrębami. Przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Na dole piekarnika umieścić małe żaroodporne naczynie z wodą (może być np. metalowy kubek). Chleb piec przez 50-60 minut.
Upieczony chleb od razu wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
(na podstawie przepisu z Pracowni Wypieków, z moimi zmianami)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz