Penne przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Martynosią - tym razem tematem było dowolne połączenie bakłażana, papryki i ziół :)
MAKARON ALLA NORMA
(przepis na 2 porcje)
- 180 g makaronu (u mnie penne),
- 1/2 średniego bakłażana,
- 2 duże, mięsiste pomidory (w sezonie) lub ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta suszonego oregano,
- świeża bazylia,
- ser pecorino (lub inny twardy, np. grana padano) do posypania
Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki, oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie osuszyć go papierowymi ręcznikami z soku, które puścił.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając wodnistą część nasienną.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić bakłażana i smażyć na dość dużym ogniu, aż bakłażan zmięknie i się zarumieni. Nie należy wlewać zbyt dużo oliwy, gdyż bakłażan i tak jest w stanie wchłonąć każdą jej ilość ;) Usmażonego bakłażana przełożyć na osobny talerz, a na patelnię wlać drugą łyzkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez ok. 1 minutę. Gdy cebula zmięknie, dodać czosnek, a po krótkiej chwili pomidory. Doprawić oregano, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i dodać podsmażone bakłażany. Całość dusić kilka minut na niedużym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać i zamieniać w sos.
W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i od razu przełożyć na patelnię z sosem. Dodać liście bazylii i wymieszać.
Każda porcję posypać tartym serem i dodatkowo udekorować listkami bazylii.
Jeden z przepisów, które mam od dawna zapisane do zrobienia. Może uda się w przyszłym roku ;) Wygląda apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń