Pasztet z cukinii jest bardzo smaczny, konsystencją przypomina prawdziwy pasztet mięsny, smakiem już oczywiście nie, ale jest naprawdę fajnym urozmaiceniem kanapek :)
Do zrobienia tego pasztetu wykorzystałam żółtą cukinię, której nie obierałam, aby nadać pasztetowi bardziej słonecznego koloru. Oczywiście pasztet można przygotować również na popularnej, zielonej cukinii. Można ją obrać ze skóry (wtedy pasztet będzie miał jaśniejszy kolor) lub zetrzeć razem ze skórą (wówczas będzie bardziej zielonkawy).
PASZTET Z CUKINII
- 500 g cukinii,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 200 g sera żółtego,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 50 ml oleju (użyłam rzepakowego nierafinowanego) lub oliwy,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie),
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego koperku
Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do miski. Cukinię (obraną lub nie), marchewki (obrane) i ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do miski z cebulą. Dodać jajka, kaszę mannę, bułkę tartą, olej, przyprawy i zioła, wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką.
Podłużną formę o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.
Piec w 160 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli po tym czasie wbity patyczek byłby obklejony surową masą, dopiekać kolejne 10-15 minut.
(inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
Piekę dzisiaj !
OdpowiedzUsuńJak to bosko wygląda :)
Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.