Nie jest to przepis na szybki obiad, przygotowanie takiej zupy wymaga jednak trochę czasu, lista składników też nie jest krótka, ale moim zdaniem to chyba najlepszy barszcz jaki jadłam :)
BARSZCZ Z WIŚNIAMI
(6 porcji)
- 1 szyja z indyka (lub ok. 500 g mięsa drobiowego lub wołowego)*,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- kawałek bulwy selera (ok. 100 g),
- 2 gałązki naci selera,
- 1 gałązka lubczyku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 grzyby suszone,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 jagody jałowca,
- 2 goździki,
- 2 litry wody,
- sól i pieprz,
- ok. 350 g buraków,
- 1/2 laski cynamonu,
- kawałek skórki z cytryny (ok. 5-7 cm),
- 100-150 ml koncentratu barszczu dobrej jakości,
- 150 g wiśni,
- ewentualnie odrobina cukru do smaku (ja nie dawałam),
- ok. 100 g śmietany 12%
Mięso umyć, włożyć do garnka (szyję wcześniej przekrawam na pół), dodać obraną pietruszkę, marchew i seler, gałązki naci selera i lubczyku, przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem cebulę, obrane ząbki czosnku, suszony grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i goździki. Wszystko to zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, usunąć szumowiny z powierzchni wody, następnie przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 1,5-2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i z łatwością będzie odchodziło od kości.
Ugotowany rosół odcedzić na sicie i przelać z powrotem do garnka. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy razem z 1/2 laski cynamonu i skórką z cytryny (w całości, nie startą). Dodać sól i pieprz do smaku, gotować około pół godziny, aż buraki będą miękkie. Usunąć cynamon i skórkę z cytryny. Dodać wytrylowane wiśnie i zakwas, ewentualnie dosłodzić cukrem.
Mięso obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać w kubku razem z kilkoma łyżkami zupy, wlać do barszczu i wymieszać.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz