Jest to potrawa idealna na rozpoczęcie Festiwalu Kuchni Węgierskiej, który potrwa najbliższe dwa tygodnie. Razem ze mną, paprykarze przygotowały także Mopsik i Emilia.
![]() |
węgierski paprykarz z kurczaka |
PAPRYKARZ Z KURCZAKA
(przepis na 4 porcje)
- 3 tylne ćwiartki z kurczaka,
- 2 cebule,
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 2-3 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie),
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżką papryki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć do garnka, a na tę samą patelnię wrzucić cebule pokrojone w piórka. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć ją do garnka z mięsem, wlać bulion i dodać pozostałe 3 łyżki papryki w proszku. Całość gotować pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości. Ugotowane mięso wyjąć i odłożyć na bok, żeby trochę przestygło. Mąkę wymieszać z 2/3 szklanki zimnej wody i wlać do wywaru w garnku, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować na niedużym ogniu przez krótką chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać pastę paprykową, o ile jej używamy, doprawić sos solą i pieprzem (mając na uwadze to, że pasta paprykowa jest słona). Sos zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać (śmietanę warto najpierw „zahartować” z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero potem dodać do reszty, dzięki temu z pewnością się nie zwarzy). Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę i usunąć kości, pokroić na trochę mniejsze kawałki i dodać do sosu. Można w razie potrzeby delikatnie podgrzać.
Paprykarz z kurczaka podawać z kluskami nokedli. Można nie dodawać śmietany do sosu, tylko polać nią potrawę na talerzach tuż przed podaniem.
(inspiracja stąd)
Piękny kolorek. Ja dodałam chyba trochę za dużo śmietany. Ale efekt smakowo był znakomity. Dziękuję za to wspólne gotowanie, było pysznie :)
OdpowiedzUsuńBędę musiał kiedyś to ugotować, bo wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńTo nie jest przepis na węgierski paprykarz z kurczaka niestety
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to danie z filetami z kurczaka?
OdpowiedzUsuńOczywiście, bez problemów :)
OdpowiedzUsuń