środa, 12 sierpnia 2015

Pide z mielonym mięsem

Pide to popularny w Turcji rodzaj placka drożdżowego w charakterystycznym kształcie łódki. Pide uważane jest za kuzyna włoskiej pizzy, choć ja osobiście doszukiwałabym się raczej podobieństwa do gruzińskiego chaczapuri adżarskiego, zwłaszcza, że Turcji do Gruzji jest o wiele bliżej niż do Włoch ;) 
Istnieje wiele rodzajów pide w zależności od nadzienia: może być na przykład pide z serem, pide z pieczonym mięsem lub mięsem mielonym. Pide z mielonym mięsem nosi nazwę pide kıymalı i takież właśnie postanowiłam sama przygotować.
Przygotowanie pide nie jest szczególnie skomplikowane, a aromatyczne nadzienie doprawione kuminem i czarnuszką ogromnie nam smakowało :) 

 

PIDE Z MIĘSEM MIELONYM 
(2 duże sztuki) 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 15g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki jogurtu, 
  • 100ml wody, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • szczypta soli 

nadzienie: 
  • 200g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny lub jagnięciny), 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1/3 czerwonej papryki, 
  • 1 średni pomidor, 
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem, 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego), 
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki, 
  • ½ płaska łyżeczka kuminu, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz 

Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać wodę i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jogurt, oliwę oraz wodę z drożdżami. Rękoma zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. 
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać i usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małe paseczki. 
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso (jeśli mięso jest tłuste, nie trzeba dodawać oleju). Dodać posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem, pomidora i paprykę oraz wszystkie przyprawy (kumin i czarnuszkę warto rozetrzeć w moździerzu). Całość smażyć, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek długości ok. 25cm, podsypując blat mąką. Oba placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka rozłożyć nadzienie. Końce placków „przyszczypać”, a boki złożyć do góry, formując łódkę. 
Piec w 250 stopniach przez około 15 minut, aż ciasto zrobi się złociste. Podawać ciepłe.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

2 komentarze: