BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM
(4 porcje)
- 2 większe bakłażany,
- 400g mielonego mięsa (chudej wieprzowiny, wołowiny lub indyka),
- 1 cebula,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 średni pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz
Bakłażany przeciąć na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć ze środka miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm (można posłużyć się łyżeczką do robienia kulek z owoców). Wnętrze wydrążonych bakłażanów oprószyć solą i zostawić na 10-15 minut.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości, a cebulę posiekać. 1/3 wydrążonego miąższu bakłażana drobno pokroić (pozostały miąższ można zblanszować, zamrozić i dodać później na przykład do leczo).
Do miski włożyć mięso, pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić papryką w proszku (słodką i ostrą) oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym mięsnym farszem napełnić połówki bakłażanów i umieścić je w dużym żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody. Piec w 180 stopniach przez godzinę, aż bakłażany będą bardzo miękkie, a mięso zarumienione.
Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.

Podoba mi się Twoja propozycja. Widzę, że też tak jak ja wolisz bakłażana pieczonego od smażonego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczony baklazan to wlasnie ten rozplywajacy sie w ustach. Twoj wlasnie na takiego wyglada. Znakomity.
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam wersję mięsna (jagnięcina) i wyszedł rewelacyjny! Bardzo mi zasmakował i chyba będę robić częściej. Z farszem z indyka to jest dobry pomysł - taka opcja dietetyczna, ba jagnięcina jest niestety dość tłusta.
OdpowiedzUsuńJa tam zazdroszczę Ci tak łatwego dostępu do jagnięciny ;)
Usuń