czwartek, 11 grudnia 2014

Królik w winno-cytrynowym sosie

Pierwszą potrawą z królika, jaką opublikowałam na blogu były pieczone udka. Do kolejnej potrawy użyłam combra. Udusiłam go w pysznym sosie na bazie białego wina, z nutą cytryny i rozmarynu. Mięso było delikatne, przypominało w smaku pierś indyczą, natomiast sos był przepyszny :) Idealny obiad na wyjątkowe okazje :) 




 

KRÓLIK W WINNO-CYTRYNOWYM SOSIE 
(2 porcje) 
2 kawałki królika (u mnie comber, ale mogą być też udka), 
½ szklanki białego wina, 
2 plastry cytryny, 
1 łyżeczka mąki, 
4 łyżki śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
1 łyżeczka cukru, 
½ łyżeczki musztardy, 
1 ząbek czosnku, 
szczypta suszonego rozmarynu, 
słodka papryka w proszku, 
sól i pieprz,
1 łyżka masła klarowanego 



W głębokiej patelni rozgrzać masło. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Następnie wlać wino, dodać czosnek pokrojony w plasterki, plastry cytryny, cukier i rozmaryn. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z patelni razem z plastrami cytryny. 
Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz musztardę i ponownie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. 


 


(zainspirowane przepisem stąd)

2 komentarze: