Kluski szklane, noszące także sympatyczną nazwę „rybki” to nic innego jak wariacja na temat klusek śląskich. Robi się je z tych samych składników, a wyróżnia je podłużny kształt. Są bardzo delikatne w smaku i doskonale komponują się z niemal każdym sosem :)
KLUSKI SZKLANE
(4 porcje)
1 kg ziemniaków,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Gdy ostygną, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, ponieważ jej ilość w dużej mierze zależy od sypkości ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie i nie lepiące się.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować podłużne kluseczki.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kluski i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
(przepis z książeczki H. Szymanderskiej „Lane, leniwe, śląskie)
Uwielbiam kluski, ale nigdy nie sądziłam, że sama będę potrafiła przygotować tak pyszne danie. Dziękuję za ten przepis, bo jest po prostu genialny. Podchodziłam do klusek kilka razy i zawsze coś nie wychodziło – aż do czasu spróbowania Twojego przepisu. Jest po prostu genialny. Wielkie dziękuję!
OdpowiedzUsuń