Obecnie skrzydełka te popularne są niemal w całych Stanach Zjednoczonych, tak więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA.
Oryginalne skrzydełka są smażone na głębokim tłuszczu, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę piekarnikową, stosując się do wskazówek z tej strony. Może nie jest to najbardziej oryginalno-ortodoksyjny przepis, ale konwencja została zachowana, a skrzydełka smakują wybornie :)
Do wspólnego biesiadowania przy skrzydełkach dołączyli się także Wojciech, Panna Malwinna i Shinju :)
SKRZYDEŁKA BUFFALO
(2 porcje)
ok. 600g skrzydełek (9-10 sztuk),
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
słodka i ostra papryka w proszku,
sól
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu,
1 płaska łyżka brązowego cukru,
1 łyżka sosu tabasco,
2 łyżki ketchupu,
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka octu winnego,
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól i pieprz
Skrzydełka umyć, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, a środkowe i najgrubsze części natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą soli, ostrą i słodką papryką w proszku (ilość wg uznania) i oliwą. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 40 minut.
Po tym czasie przełożyć skrzydełka na ruszt lub natłuszczoną blaszkę, a temperaturę ustawić na 180 stopni, najlepiej z funkcję grilla. Piec jeszcze 30 minut, w połowie czasu przewracając.
W tym czasie przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zagotować i dokładnie wymieszać.
Gdy skrzydełka będą już odpowiednio zarumienione, wyjąć je z piekarnika, włożyć do miski, zalać sosem, przykryć i potrząsnąć, aby dobrze pokryły się sosem.
Podawać z dipem z niebieskiego sera, sosem BBQ, dodatkowo można podać pokrojone w słupki warzywa (seler naciowy, marchew, ogórek).
DIP Z NIEBIESKIEGO SERA
50-60g sera z niebieską pleśnią,
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
1 łyżka majonezu,
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz
Ser rozetrzeć widelcem w misce, dodając pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Sos nie musi mieć jednolitej konsystencji.
Mi tutaj sos bbq jakoś nie pasował, ale za to ten serowy jest świetny. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry :) Dzięki za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńNam też serowy bardziej smakował :)
Usuńwyglądają wspaniale:) chrupnęło by się takie skrzydełko;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/skrzydelka_buffalo/przepis.html śmierdzą mi te skrzydełka plagiatem, razem z sosem serowym i warzywami w słupkach.
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, jeżeli odczuwasz nieprzyjemny zapach, to radę rozejrzeć się dookoła siebie. W notce podałam źródło inspiracji, a skrzydełka buffalo to jeden z najbardziej znanych przepisów na skrzydełka na świecie i PRAWIE ZAWSZE podaje się go w towarzystwie sosu serowego i warzyw w słupkach. Nie wymyśliłam sobie tego ani ja, ani Asia z KS. Twoje insynuacje mają tyle sensu, co sugestia, że podanie zupy pomidorowej z ryżem również "śmierdzi plagiatem".
UsuńDziś jedliśmy, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, chyba w najbliższym czasie zrobię te skrzydełka ponownie :)
Anka