piątek, 20 grudnia 2019

Piernik z kawą zbożową i powidłami

Przepyszny piernik, który nie wymaga długiego leżakowania i można upiec go nawet na ostatnią chwilę (można też wcześniej, wszak przy przygotowywaniu świątecznych potraw, na ostatnia chwilę lepiej przygotować inne potrawy...).
Jest wilgotny, cudnie pachnący, z delikatnym aromatem kawy zbożowej i lekko kwaskowatą nutą powideł śliwkowych. Jeden z najsmaczniejszych pierników, jakie jadłam :)

piernik z kawą inką i powidłami


PIERNIK Z KAWĄ ZBOŻOWĄ I POWIDŁAMI

  • 125 g masła 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kawy zbożowej 
  • 250 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 300 g mąki pszennej 


do przełożenia: 

  • 4 łyżki powideł śliwkowych 


polewa: 

  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 


dodatkowo: 

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 
  • 6 szt. drobno posiekanych suszonych śliwek 


W garnku roztopić masło razem z cukrem. Dodać miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewać przez minutę, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko). 
Podłużną formę keksową o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 
Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.  
Upieczony piernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, po czym wyjąć z formy i usunąć papier. Przekroić na pół i przełożyć powidłami. 
W trakcie pieczenia lub studzenia ciasta przygotować polewę: W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, powidła i wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Polewą posmarować piernik, a górę posypać pokrojonymi suszonymi śliwkami i skórką pomarańczową. 


(przepis od delimamma)


piernik z kawą inką

piernik z powidłami i kawą inką

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, zwłaszcza że jest w składzie kawa zbożowa. Czy dodałaś kawę Inkę? To moja ulubiona - smak z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń