Ciasto wykonane jest na mące orkiszowej, co sprawia, że jest nie tylko nieco zdrowsze, ale i bardziej kruche. Pycha!
![]() |
orkiszowe galette z rabarbarem |
ORKISZOWE GALETTE Z RABARBAREM
- 250 g mąki orkiszowej,
- 130 g zimnego masła,
- 60 g cukru pudru + do posypania,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- 1 szczypta soli,
- 500 g rabarbaru,
- 70 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 żółtko do posmarowania brzegów ciasta,
- 2 łyżki płatków migdałowych
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rabarbar pokroić w 1 cm plastry, przełożyć do dużej miski, wymieszać z cukrem (zwykłym) i mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym maką blacie na okrąg o średnicy ok. 30 cm i ostrożnie przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta posypać bułką tartą - dzięki temu ciasto nie zawilgnie od spodu. Na środek ciasta przełożyć rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną, pozostawiając ok 5-6 cm margines. Brzegi ciasta założyć do góry i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Rabarbar posypać płatkami migdałów.
Piec w 200 stopniach C przez ok. 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakuje podane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
(inspirowane przepisem z cookidoo.pl, wersja na Thermomix tutaj)
![]() |
orkiszowe galette z rabarbarem |
![]() |
ciasto z rabarbarem przepis |
Ciasto prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuń