![]() |
żurek na białek kiełbasie |
ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE
(przepis na 4 porcje)
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 1 duża marchew,
- 1 cebula,
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 łyżka masła,
- 300-350 ml zakwasu na żurek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- suszony tymianek,
- suszony majeranek,
- sól i pieprz,
- 4 jajka na twardo
Kiełbasy włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać 1 płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, zebrać szumowiny, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie cebulę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, całość smażyć ok. 5-7 minut, aż warzywa nieco zmiękną.
Kiełbasę wyjąć z wywaru, do garnka z wywarem przełożyć cebulę z marchewką oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zakwas, zupę doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sporą szczyptą tymianku i majeranku. Kiełbasy pokroić w plastry i dodać do zupy.
Żurek podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz