![]() |
żeberka duszone w kwasie chlebowym |
ŻEBERKA DUSZONE W KWASIE CHLEBOWYM
(przepis na 4 porcje)
- 1 kg żeberek,
- 1 litr kwasu chlebowego,
- sól i pieprz,
- mąka do obtoczenia żeberek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- olej do obsmażenia żeberek
Żeberka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka o grubym dnie lub wysokiej patelni, zalać kwasem chlebowym, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 2,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby nie ostygły. Zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować sos ok. 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos ładnie się zagęści.
Żeberka podawać polane sosem.
(inspirowane przepisem K. Okrasy z książki "Kuchnia polska", z moimi zmianami)
![]() |
żeberka duszone w kwasie chlebowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz