PLACKI Z CUKINIĄ I KASZĄ GRYCZANĄ
(przepis na 2 porcje)
- 1 niepełny woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 200 g),
- 200 g cukinii,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze szczyptą soli, odstawić na 10 minut, następnie dokładnie odcisnąć z soku. Przełożyć do miski, dodać kaszę gryczaną, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki, dodając sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać masę, formując okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Jeśli placki będą się rozpadać, należy dodać więcej mąki.
Podawać ze śmietaną lub np. sosem grzybowym.
Brzmi ciekawie)))
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie)))
OdpowiedzUsuńoooo muszę zrobić ;D
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego przeczytałam mąki gryczanej zamiast kaszy :D I się zastanawiałam gdzie ją kupić.
OdpowiedzUsuńdodać więcej mięsa? ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie o co chodzi z tym mięsem? i po co psuć całość proszkiem do pieczenia !!!
OdpowiedzUsuńPomyłka, miało być "mąki" :D
OdpowiedzUsuńCo do proszku, to bez niego placki wychodziły mi lekko zakalcowate, co mnie przeszkadzało, dlatego dodałam proszek. Jeżeli jednak to dla Ciebie "psucie", to możesz go pominąć.
PS Nie ma potrzeby krzyczeć.