GULASZ Z BAKŁAŻANEM I PASTĄ AJVAR
(przepis na 4 porcje)
- 550-600 g wołowiny lub wieprzowiny*,
- 1 średni bakłażan,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 500 ml bulionu mięsnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki pasty ajvar (kupionej lub domowej),
- szczypta tymianku,
- szczypta bazylii,
- 3 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- ok. 5 łyżek oleju do smażenia,
- natka pietruszki do posypania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso w dwóch partiach ze wszystkich stron, na dużym ogniu, a następnie przełożyć do garnka o grubym dnie.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić posiekaną cebulę, zrumienić ją i dodać do mięsa. Mięso polać bulionem i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, w razie potrzeby można dolać nieco wody (mięso powinno być cały czas przykryte). Następnie dodać krojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze ok. 20-40 minut (wieprzowina krócej, wołowina dłużej).
W tym czasie bakłażany pokroić w 1 cm plastry, oprószyć je solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażanów wytrzeć za pomocą papierowych ręcznikó i kłaść na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) tak, by nie nachodziły na siebie nawzajem. Grillować krótko, do momentu aż plastry zaczną miejscami robić się brązowe. Wówczas zdjąć je z patelni i pokroić na ćwiartki.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodać bakłażany, pastę ajvar, tymianek, bazylię, pieprz i sól (z solą ostrożnie, bo bakłażany są już solone). Całość gotować bez przykrycia około 15 minut, aż bakłażany będą miękkie, a sos się zagęści.
* Do gulaszu używam najczęściej wołowej karkówki lub goleni, albo wieprzowej łopatki lub szynki.
Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
Zazwyczaj bakłażana jadłam w daniach bezmięsnych, więc chętnie wypróbuję i ten przepis :)
OdpowiedzUsuńGulasz wygląda genialnie. I jest pięknie podany. Zapraszam w wolnej chwili do siebie. Serdecznie pozdrawiam Monika z www.tarkaimiarka.pl
OdpowiedzUsuń