niedziela, 20 grudnia 2015

Śledzie z suszonymi owocami

Śledzie marynowane z suszonymi owocami może nie są przekąską, którą polubi każdy, ale z pewnością przypadną do gustu osobom lubiącym słono-słodkie smaki. Nam posmakowały, dlatego polecam je jako jedną ze śledziowych przystawek na wigilijny stół :) 




 

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI OWOCAMI 
  • 5-6 filetów śledziowych, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki rodzynek, 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, 
  • 12 sztuk suszonych moreli, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego 

Śledzie, jeśli są bardzo słone, namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub nawet całą noc. 
Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 godziny, żeby zmiękły. Następnie pokroić w paseczki. 
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć, a gdy cebula zmięknie, dodać słodką i ostrą paprykę, rodzynki, żurawinę i morele. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia. Wlać pozostały olej i wymieszać. 
W słoiku układać na przemian śledzie pokrojone na kawałki oraz suszone owoce, zalewając całość olejem. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

Śledzie z suszonymi owocami świetnie smakują podane z ciemnym pieczywem. 






(przepis podpatrzony tutaj, z moimi drobnymi zmianami)

2 komentarze:

  1. Mam pytanie... jak długo można przechowywać takie śledzie? :) Zastanawiam się czy mogłabym zrobić je już w tym tygodniu i czy doczekają do Świąt..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy nie przetrzymywałam śledzi dłużej niż 4 dni, więc nie wiem czy dłużej da radę. Ale myślę, że w piątek/sobotę możnaby je już przygotować :)

      Usuń