TAJSKIE CURRY Z HALIBUTA
- (przepis na 2 porcje)
- 250-300g filetu z halibuta,
- ½ dużej czerwonej papryki,
- garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej),
- 1 cebulka dymka,
- 150ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego,
- ćwiartka limonki,
- świeża kolendra,
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę (świeżą fasolkę trzeba wcześniej pokroić i obgotować na półtwardo w wodzie), starty imbir i posiekaną cebulkę dymkę. Smażyć, mieszając, około 3-4 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, dodać pokrojoną na kwałki rybę i gotować jeszcze 4-5 minut.
Skrobię rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do woka i całość gotować jeszcze krótką chwilę, aż sos zgęstnieje.
Na koniec skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMam taki sam talerz, tylko brązowy. Twój bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to jeden z moich ulubionych, chociaż nie używam go zbyt często :)
Usuń