CZERWONY RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
(przepis na 4 porcje)
- 180-200g ryżu długoziarnistego,
- ok. 450ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 duży pomidor lub ½ szklanki przecieru pomidorowego (ewentualnie 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego),
- sól i pieprz,
- natka pietruszki lub świeża kolendra
Ryż opłukać i namoczyć w wodzie przez 15 minut, po czym odsączyć na sitku.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć galaretowatą część nasienną. Miąższ zmiksować z cebulą, czosnkiem i chili na w miarę gładką pastę (nie musi być super dokładnie). W razie braku pomidora, pastę miksujemy z przecierem, ewentualnie koncentratem.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę lub olej. Wsypać ryż i smażyć na niedużym ogniu około minuty, cały czas mieszając. Dodać zmiksowaną pastę pomidorową, wymieszać. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać i razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody. Na sam koniec dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry i wymieszać.
Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńRyz ma byc surowy czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńWsypujemy surowy, a potem tak jak w przepisie gotujemy ok. 20 minut aż ryż będzie miękki :)
Usuń