Do tarte tatin należy wybrać odmianę słodkich jabłek, które nie rozpadają się pod wpływem temperatury. Najczęściej stosuje się jonagoldy i golden delicious; ja użyłam tzw. koksy górskiej i ta również świetnie się spisała :)
![]() |
tarte tatin przepis |
TARTE TATIN
ciasto:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 25g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody
wierzch:
- 4-5 jabłek (zależnie od wielkości),
- 40g masła,
- 100g brązowego cukru
Przygotować ciasto: Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni ze stalową rączką stopić masło i wsypać cukier. Wymieszać, a następnie włożyć jabłka. Smażyć je na niezbyt dużym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią i obracając kawałki jabłek na drugą stronę. Jabłka powinny zrobić się brązowe i miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Na koniec obrócić je środkami do góry.
Kruche ciasto rozwałkować na okrąg ciut większy niż dno patelni. Wyłożyć ciasto na jabłka, a jego brzegi zawinąć pod spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, nożem odsunąć brzeg ciasta od patelni, na wierzch patelni położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić tartę na talerz. Jeśli do patelni przywarły fragmenty jabłek, wówczas odklejamy je delikatnie i układamy na cieście. Jeśli ciasto jest gorące, to jabłka ładnie się „wkleją” z powrotem.
Tarte tatin podawać na ciepło, z bitą śmietaną lub lodami.
(na podstawie przepisu Liski, z moimi drobnymi zmianami)
robiłam z kiwi. Znakomita!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upiec tę tartę :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie planuję przygotować tę tartę w przyszłym tygodniu. Na pewno wykorzystam Twoje wskazówki :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z gruszkami - rewelacja : )
OdpowiedzUsuńZrobiłam, o matko jakie to dobre!!!
OdpowiedzUsuń