Co ważne, farsz do takiej pierogowej rolady może być zupełnie dowolny, od wytrawnego (np. ze szpinakiem) po słodkie. Ja zrobiłam nadzienie ze słodkiego twarogu :)
STRUKLJI CZYLI PIEROGI ROLOWANE
(przepis na 1 struklji = 2 porcje)
- 200g mąki pszennej,
- ok. 1/3 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- mała szczypta soli,
- dodatkowo 2-3 łyżki bułki tartej
nadzienie:
- 200g twarogu,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 żółtko
do polania:
- śmietana lub jogurt grecki (u mnie jogurt),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- cukier do smaku
Z mąki, soli, oleju i wody zagnieść gładkie, miękkie ciasto takie jak na pierogi. Odstawić je na około pół godziny, żeby „odpoczęło”.
W tym czasie twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym, rozcierając grudki widelcem. Ciasto rozwałkować na dość cienki okrąg, posmarować go nadzieniem pozostawiając około 2 cm marginesu. Zwinąć jak roladę, końce zlepić.
Czystą ściereczkę zmoczyć, wyżąć i posypać bułką tartą. Zawinąć roladę w ściereczkę, końce związać sznurkiem lub nicią. Włożyć do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem 25-30 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, usunąć ściereczkę, a struklji pokroić na kawałki.
Podawać ze słodką śmietaną lub jogurtem; zamiast tego można także polać tartą bułką zrumienioną na maśle.
(przepis podpatrzony u Joanny)
Rewelacyjny przepis, wypróbuję go z pewnością.
OdpowiedzUsuńAle piękne :) muszą być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńLubię lepić pierogi, ale spróbuję i tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Rewelacja! Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń