![]() | |||
chleb rosyjski z ziemniakami |
CHLEB ROSYJSKI Z ZIEMNIAKAMI
- 350g maki pszennej (u mnie typ 650),
- 115g zakwasu żytniego (najlepiej razowego),
- 225g obranych ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- ¼ łyżeczki drożdży instant (zastąpiłam 6 gramami świeżych),
- sól,
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, zachowując 100 ml wody z gotowania. Ziemniaki utłuc na puree razem z masłem.
Zakwas przełożyć do miski, dodać odlane 100 ml wody z gotowania ziemniaków i wymieszać. Dodać mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli oraz drożdże instant (ja użyłam świeżych, więc rozmieszałam je najpierw z wodą i zakwasem aż do rozpuszczenia). Przemieszać, dodać ziemniaki i kminek. Zagnieść gładkie, delikatne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać nieco więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (około 50-60 minut).
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i odgazować, tj. rozpłaszczyć na kwadrat, złożyć górny bok ciasta do środka, później dolny, a następnie lewy i prawy. Uformować bochenek i przełożyć go do obsypanego mąką kosza do wyrastania chleba złączeniem do góry. W razie braku koszyka można użyć miski lub durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką). Zostawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 230 stopni i naparować tj. spryskać jego ścianki wodą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Chleb przełożyć z kosza lub miski na blachę, w razie potrzeby trochę poprawić jego kształt. Chleb szybko naciąć (ostrym nożem lub nożyczkami) i wsunąć do piekarnika. Na dno piekarnika włożyć również metalowy kubeczek z wodą. Piec chleb przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15 minut, po czym dopiekać jeszcze 10 minut w 200 stopniach.
(na bazie przepisu Tatter)
Nie ma to jak pyszny, świeży domowy chlebek! Zazdroszczę!
OdpowiedzUsuń