CEVAPCICI
(przepis na 4 porcje)
- 500g mielonego miesa wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki kuminu,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia,
- dodatkowo ajwar do podania (kupiony lub domowej roboty)
Mięso mielone rozdrobnić jeszcze bardziej za pomocą ręcznego blendera, tak aby przypominało papkę. Dodać startą na tarce cebulę, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku). Masę dokładnie wymieszać i podzielić na 8 części, z każdej uformować długą „kiełbaskę”. Cevapcici smażyć na niewielkiej ilości oliwy na patelni grillowej. Jeszcze lepiej smakują pieczone na grillu.
Podawać z kleksem ajvaru i np. pieczonymi ziemniaczkami lub chlebem.
Brzmi nieźle! :D
OdpowiedzUsuńSztandarowe danie kuchni Słowian Południowych :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad, wszystkim smakowało! Dzięki za przepis i pozdrawiam,
UsuńAnka