Tradycyjnie cigara boregi smaży się na oliwie lub oleju, ja jednak upiekłam je w piekarniku, żeby oszczędzić trochę na kaloriach ;)
Cigara boregi świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do zupy, jak i imprezowa przekąska.
SIGARA BOREGI
(12 sztuk)
- 12 arkuszy ciasta yufka lub 3 duże arkusze ciasta filo,
- 275-300g sera typu feta,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 70g stopionego masła,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta suszonego oregano
W przypadku używania ciasta filo, należy je najpierw ułożyć jedno na drugim i przeciąć na dwie połowy wzdłuż dłuższego boku, a następnie powstałe 6 prostokątów przeciąć na ukos – w ten sposób powstanie 12 trójkątów. Ciasto łatwo wysycha, dlatego podczas pracy powinno być cały czas przykryte ściereczką. Ser feta wymieszać z natką pietruszki, pieprzem i oregano. Każdy trójkąt z ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Nadzienie z sera układać wzdłuż podstawy każdego trójkąta, formując wałeczek. Następnie zagiąć rogi do środka i zrolować „cygara” (jak na zdjęciach poniżej). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Piec w 200 stopniach przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.


Cudne ! Chętnie bym spróbowała. Lubię takie nowości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Mirabelko.
Wyglądają pysznie! Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńW jakim sklepie kupujesz to ciasto?
OdpowiedzUsuńTo ciasto akurat jest ze sklepu arabskie.pl :)
Usuń