CHŁODNIK NIEMIECKI Z SZYNKĄ
(4 porcje)
- 800ml zimnego jogurtu naturalnego lub maślanki,
- 150g chudej szynki,
- ok. 250g ogórków,
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej,
- 2 cebulki dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 4 kromki pszennego chleba lub bułki,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz
Ogórki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie paski.
Jogurt lub maślankę wymieszać z posiekaną cebulką dymką, zieleniną (część szczypiorku można zostawić do dekoracji) i musztardą. Dodać ogórki i szynkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Chleb pokroić w niedużą kostkę. Na patelni stopić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu kilkanaście sekund, następnie wsypać pieczywo i dokładnie wymieszać z czosnkowym masłem. Smażyć, mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące.
Chłodnik rozlać na talerze, posypać pozostałym szczypiorkiem. Osobno w miseczce podać grzanki.
(przepis wyszperany w jednym z bardzo starych numerów „Poradnika Domowego”)
Przepis świetny i zachęca bardzo do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) !
OdpowiedzUsuń