Koldskål przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Gin i Siankoo.
KOLDSKAL – DUŃSKI CHŁODNIK Z MAŚLANKI
(5-6 porcji)
- 1 litr maślanki,
- ½ litra zsiadłego mleka,
- 3 żółtka,
- 1 laska wanilii,
- sok i skórka z ½ cytryny,
- 35g cukru (lub do smaku)
Żółtka utrzeć z cukrem przez 1-2 minuty mikserem na dużych obrotach. Wanilię naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać do żółtek wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość ubić na gładką masę. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Podawać schłodzone, wraz z pokruszonymi ciasteczkami kammerjunker i sezonowymi owocami (u mnie borówki amerykańskie).
* Jeśli obawiacie się surowych żółtek, można zastąpić je pasteryzowanymi (do kupienia w sklepach internetowych).

Cudownie tradycyjne, pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękny deser, wspaniale podany. Naprawdę boskie zdjęcia.
OdpowiedzUsuń