Kibbeh świetnie smakują z arabskim pieczywem i rozmaitymi dipami. Ja podałam do nich chlebki manakeesh i dip jogurtowy z tahini.
KIBBEH
(4 porcje / 8 sztuk)
wierzch:
- ½ szklanki kaszy bulgur,
- 400g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
- ½ cebuli,
- 2 szczypty utartego w moździerzu ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- sól i pieprz,
- olej do głębokiego smażenia
nadzienie:
- 200g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
- ½ cebuli,
- 2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić posiekanymi migdałami),
- 1 ząbek czosnku, szczypta utartego w moździerzu ziela angielskiego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 łyżka grubo posiekanych rodzynek,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju
Kaszę bulgur przepłukać na sitku, następnie przełożyć do miski i zalać ½ szklanki wrzątku, Przykryć i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Żeby przygotować farsz, na patelni rozgrzać łyżkę oleju i lekko podsmażyć na niej cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone, posiekany czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i wszystkie przyprawy. Smażyć, a gdy mięso będzie już gotowe, zdjąć z ognia i dodać posiekaną kolendrę lub natkę. Przygotować wierzchnią warstwę: Z namoczonej kaszy bulgur zlać nadmiar wody, a następnie zmiksować ją w blenderze razem z mielonym mięsem i cebulą – nie trzeba miksować na idealnie gładko, grudki kaszy mogą być widoczne. Dodać ziele angielskie i kumin oraz sól i pieprz do smaku. Dodać jogurt grecki i całość dokładnie wyrobić. Masę podzielić na 8 części. Wilgotnymi dłońmi każdą część rozpłaszczać w dłoniach. Na środek kłaść łyżeczką nadzienie i zlepić całość, formując owalnego „krokieta” o spiczastych końcach. Kibbeh wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania brązowego koloru.
(na podstawie przepisu znalezionego na FoodRepublic)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz