ALGIERSKA ZUPA MIGDAŁOWA
(2 porcje)
- 50g mielonych migdałów,
- 500ml bulionu z kurczaka,
- ½ cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 60ml śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta mielonego kuminu,
- słupki lub płatki migdałowe do dekoracji
W rondlu stopić masło, dodać posiekaną cebulę i smażyć na malutkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać mąkę i smażyć jeszcze około minutę, mieszając. Stopniowo wlewać bulion, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z mąki. Zagotować, dodać migdały i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę (ja dodatkowo całość zmiksowałam blenderem). Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Każdą porcję przed podaniem posypać słupkami migdałów.
Taką zupę to bym chętnie spróbowała;))
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńMmm, ale nabrałam na nią ochoty!
OdpowiedzUsuń