Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM
(2 porcje)
- 400g młodych ziemniaków,
- 1 łyżka oliwy,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzić je i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub patelni z metalową rączką. Dodać oliwę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż zrobią się złociste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać ziemniaki, żeby rumieniły się równomiernie.
(wg przepisu Jamiego Olivera)
W niedzielę zrobiłam dla męża, ale tak pachniały, że zjadłam parę, pyszne!
OdpowiedzUsuń