Enchilady z kurczakiem
To ostatnia z moich meksykańskich dań, które przygotowałam jeszcze w maju ;) Enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille, to jedna z najbardziej lubianych potraw z tego kraju. Rok temu piekłam fantastyczne enchilady z brokułami, a tym razem przyrządziłam nadzienie kurczakowo-pomidorowe. Każdy mięsożerca powinien być zadowolony z takiej potrawy ;)
ENCHILADY Z KURCZAKIEM
- 6 kukurydzianych tortilli,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 nieduże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 papryczka chili,
- sól i pieprz,
- szczypta mielonego kuminu,
- szczypta suszonego oregano,
- słodka lub ostra papryka w proszku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- 150-200g startego żółtego sera (najlepiej cheddar)
Przygotować sos: 1 cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodając dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać pomidory z puszki, doprawić papryką w proszku, szczyptą oregano, solą i pieprzem. Gotować 3-4 minuty.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Przygotować nadzienie: Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić posiekaną drugą cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), pokrojone pomidory i dusić razem kilka minut. Dodać kurczaka i 3-4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera i wymieszać.
Na tortille nakładać nadzienie z kurczaka, zwijać w rulony i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą startego sera.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sałatą.
(przepis od kwiecienki)
wygląda baardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż późno, a mnie naszła ochota na takie cudo!
OdpowiedzUsuń