ŚLEDZIE Z RZODKIEWKOWYM PESTO
składniki:
- 8 solonych filetów śledziowych,
- liście z 1 pęczka rzodkiewki (najlepiej z ekologicznej lub z własnej uprawy),
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 200ml oliwy
Śledzie moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, od czasu do czasu odlewając ją i uzupełniając świeżą (przyspieszy to odsalanie ryby).
Pestki dyni uprażyć na patelni.
Liście rzodkiewki dokładnie opłukać i osuszyć.
Liście, pestki dyni, ząbek czosnku i parmezan zmiksować, dodając tyle oliwy, aby powstała pasta. Filety śledziowe ułożyć na desce, posmarować pesto i zwinąć w ruloniki. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w misce i zalać pozostała oliwą. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 24 godziny.
(ten i inne pyszne przepisy znajdziecie także w nowym internetowym magazynie kulinarnym APETYT tworzonym przez małopolskich blogerów)
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńHmmm brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html :)
pomysłowe!
OdpowiedzUsuńO... Jakie fajne :) Jak znajdę trochę czasu to zrobię mężowi :D
OdpowiedzUsuńhttp://adoptuj-psa.blogspot.com
Danie wspaniale się prezentuje. Mój mąż i starszy syn uwielbiają śledziki. Pozwolisz, że wykorzystam Twój przepis na święta. :)
OdpowiedzUsuń