PSTRĄG Z MANGO I IMBIREM
(2 porcje)
2 nieduże, wypatroszone pstrągi,
1 małe, dojrzałe mango,
½ małej cebuli,
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
½ szklanki bulionu rybnego lub warzywnego,
1 ząbek czosnku,
szczypta suszonego estragonu,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
1 łyżeczka brązowego cukru,
2 łyżki mąki,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu,
1 łyżka masła,
olej do smażenia,
ćwiartki limonki do podania
Mango obrać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać.
Mango, cebulę, czosnek, estragon, przecier pomidorowy, imbir, brązowy cukier i bulion zmiksować blenderem.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Umyte ryby obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dodatkiem masła. Gdy będą zarumienione z obu stron, zdjąć je z patelni i trzymać w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do około 80 stopni).
Z patelni zlać cały tłuszcz i wlać sos z mango. Gotować około 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje.
Usmażone pstrągi podawać polane sosem z mango, ozdobione kawałkami limonki.
Jako dodatek podałam pieczone ćwiartki ziemniaków i sałatę :)
(na podstawie przepisu z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami)

Jadłam konfiturę z mango i rybę... cudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńNo, ale ja jestem mangoholiczką, więc mogę być nieobiektywna :)