Bo kiedy w sklepie zobaczyłam słitaśny dwukolorowy makaron w kształcie serduszek, nie mogłam mu się oprzeć... ;)
W efekcie połączyłam „babski” serduszkowy makaron z „męskim” boczkiem i w ten sposób powstała potrawa, która zadowoli gusta jednej i drugiej strony ;)
MAKARON Z PAPRYKĄ I BOCZKIEM
(2 porcje)
180-200g dowolnego makaronu,
½ cebuli,
120g chudego boczku,
½ czerwonej papryki,
½ żółtej papryki,
½ puszki krojonych pomidorów,
1 łyżka oliwy,
bazylia i oregano (świeże lub suszone),
sól i pieprz,
świeżo starty parmezan do posypania
Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić boczek i smażyć 2 minuty na średnim ogniu. Dodać cebulę i papryki, smażyć kolejne 2 minuty, mieszając. Dodać pomidory z puszki, 3-4 łyżki wody i dusić jeszcze 4-5 minut, aż warzywa będą 'al dente'. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Tuż przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem i udekorować bazylią.

wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńNa taki makaron jestem zawsze chętna! :)
OdpowiedzUsuńSłonecznego dnia,
Aga
Ten makaron jest przesliczny! Takie serduszka, to ja chetnie i zawsze! Nawet na Walentynki nie musze czekac!
OdpowiedzUsuń;)
Dziekuje, ze jestes w akcji Mirabelciu! Jak co roku ;) x x x
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
mój ulubiony makaron z Twoich przepisów to ten w sosie balsamico - palce lizać.
OdpowiedzUsuńten również jest smaczny, jednak jak wykonam go kolejny raz to użyje mięsa z piersi kurczaka. nie mogę trafić na dobry boczek i ... potem się skupiam nie na jedzeniu, a wybieraniu go z potrawy ;)
chyba dlatego nie smakowała mi lazania carbonara - bo jak teraz o niej myślę, to myślę o tym straszliwym boczku ;)