środa, 12 lutego 2014

Farszynki z mięsem

Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad, a podane wraz z surówką i sosem (na przykład pieczarkowym) smakują doskonale :)


farszynki z mięsem



FARSZYNKI Z MIĘSEM
(5 porcji)
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej,
  • sól 

farsz: 
  • ok. 350 g ugotowanej wieprzowiny,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i utłuc praską. Odstawić do ostudzenia. Dodać szczyptę soli, 2 jajka i tyle mąki ziemniaczanej, by powstało gładkie, nie klejące się do rąk ciasto – podobne jak na kluski śląskie. Ugotowane mięso i jajka zmielić lub drobno posiekać . 
Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodając czosnek. Wymieszać z mięsem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. 
Dłonią nabierać porcje ciasta, spłaszczać, na środek nakładać farsz i sklejać, tworząc podłużne kotleciki. 
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć farszynki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.


12 komentarzy:

  1. Kolejna potrawa której nie znałam, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Idealne danie dla wszystkich mięsożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne zdjęcie, zachciało mi się takiego polskiego obiadu stołówkowego, z surówką itd. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam ,że to tak się nazywa robiłam to już w tamtym roku i się zakochałam ^^ Dwa w jednym:D Tylko sałatki brakuję w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niezmiernie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają nieźle, mniam :)
    Niedawno trafiłam na Twojego bloga (wczoraj?) i przepadłam. Mnóstwo przepisów, które mam ochotę wypróbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Został jeden?bo ja się do Ciebie wybieram na te smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie wyglądają! Ciekawe i na pewno bardzo smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja farszynki podaję z sosem grzybowy też są mega pyszne😊🤤

    OdpowiedzUsuń