Dzisiaj wypada Światowy Dzień Nutelli – najpopularniejszego smarowidła świata. Dla mnie jest to pretekst, by raz w roku bez większych wyrzutów sumienia sięgnąć po ten pyszny krem o wątpliwych wartościach odżywczych :P
A ponieważ drożdżówki z nutellą kusiły mnie od dłuższego czasu, padło właśnie na ten przepis :) W końcu nie ma to jak domowe, jeszcze ciepłe drożdżówki... :)
Oczywiście takie drożdżówki można zrobić też z innymi nadzieniami, np. z musem jabłkowym albo po prostu zdrowszą, domowej roboty nutellą.
DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ
(10-11 sztuk)
500g mąki,
25g świeżych drożdży,
250ml mleka (dałam trochę więcej),
75g masła,
70g cukru,
szczypta soli
ponadto:
nutella,
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Tłuszcz stopić, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być gorące). Wkruszyć drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (jeśli ciasto jest za twarde, można dodać jeszcze trochę mleka). Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (na około godzinę).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Wzdłuż jednego krótszego boku zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce nutelli. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało, a paseczkami obwinąć drożdżówkę dookoła:
Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste.
Drożdżówki można polukrować, ale wg mnie nutella daje wystarczająco dużo słodyczy ;)
(przepis podpatrzony na blogu Zachciało mi się słodyczy)
o tak to coś dla mnie, na dzisiaj, na teraz! poproszę :D
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!!! Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyszly piekne! Chyba tez musze sie przekonac do ciasta drozdzowego:-)
OdpowiedzUsuńDziś dzień Nutelli? Nawet nie wiedziałam!
OdpowiedzUsuńNadzienie tych drożdżówek... O mamo!
Wyglądaja idealnie :) Z moich pewnie by nutella wypływała :D
OdpowiedzUsuńcudne, poproszę o jedną do kawki ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze jest ciasto drozdzowe właśnie z nutella
OdpowiedzUsuńWyszły super, robiłam podobne ale z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńIdealne uczczenie tego dnia :)
OdpowiedzUsuńBLOGERZY KOCHANI I BLOGERKI! POMÓŻMY FRANKOWI!!! Chłopiec choruje na nowotwór i bardzo, bardzo mocno potrzebuje naszej pomocy, pokażmy, jak duża siła tkwi w blogerach!! Więcej informacji na blogu
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię.... Dam relację czy się udały i czy smakowały :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńczy moge uzyc drozdzy instant?jezeli tak, to ile?? :)
OdpowiedzUsuńTak, można :) 25g drożdży świeżych = 7g suchych.
UsuńCiasto wyrobione :) z niecierpliwością godzinkę odczekam <3 :D Mój synuś w brzuszku na pewno się ucieszy z wypieków... ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto już wyrobione. :) Z niecierpliwością odczekuję godzinkę... :D Mój synuś w brzuszku na pewno będzie zadowolony z wypieków.. <3 :)
OdpowiedzUsuńteż dziś zrobię, a może powiecie jak z jabłkami zrobić (przypominające sklepowe)? okrojone w kosteczke, a co dalej ;)
OdpowiedzUsuńJa bym pokroiła jabłka w kostkę i krótko poddusiła w garnku (tak żeby trochę zmiękły się nie zaczęły rozpadać) dodając 2-3 łyżki wody. Można dodać cynamon i cukier, jeśli jabłka są kwaśne. I takie nadzienie nałożyć na ciasto :)
UsuńIle z takiego przepisu wyszło drożdżóweczek?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie napisane - 10-11 sztuk :)
UsuńBardzo smaczne bułeczki:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne bułeczki:-)
OdpowiedzUsuńJaki program piekarnika? Z termo obiegiem?
OdpowiedzUsuńNie, standardowy góra-dół :)
UsuńCzy zamiast masła można użyć margaryne Kasię?
OdpowiedzUsuńWyjść wyjdzie, ale według mnie ciasto drożdżowe z margaryną jest niesmaczne, zatem odradzam.
UsuńPyszne drożdżówki ale nie dodajcie masła do ciasta
OdpowiedzUsuń