GRILLOWANY KURCZAK Z SOSEM ROMESCO + KUSKUS ZE SZPINAKIEM
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
przyprawa do kurczaka (np. złocista),
2 papryki,
4-5 łyżek płatków migdałowych,
2 średniej wielkości pomidory,
3 pomidory suszone w oliwie,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
chili w proszku,
sól i pieprz,
oliwa
szpinakowy kuskus:
6 łyżek kaszy kuskus,
ok. 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
1 pęczek świeżego szpinaku,
1 ząbek czosnku,
2 cebulki dymki,
mała garść świeżych ziół (bazylia, mięta, oregano, natka pietruszki),
1 średni pomidor,
sól i pieprz
Papryki upiec w piekarniku (200 stopni), aż skórka zacznie robić się czarna. Gorące papryki włożyć do miski, szczelnie okryć folią spożywczą i odstawić. Gdy ostygną, obrać ze skóry i oczyścić z nasion.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Pomidora sparzyć i obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
Papryki, płatki migdałowe, pokrojonego pomidora, suszone pomidory, czosnek i 2 łyżki oliwy dokładnie zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Mięso lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i usmażyć na patelni grillowej na odrobinie oliwy lub oleju.
Kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 10 minut.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć pestki, a miąższ drobno posiekać.
Szpinak oczyścić, liście oberwać z łodyg. Liście grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Dodać kuskus, pomidora, posiekaną cebulkę dymkę i świeże zioła. Chwilę podgrzewać, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
(inspiracja: magazyn "To jest pyszne" 2/2012 z moimi zmianami)

Fantastyczne danie na jutrzejszy, niedzielny obiad:-)
OdpowiedzUsuńprzed chwilą zrobiłam. i krew mnie mało nie zalała przy obieraniu papryki (chyba za krótko trzymałam...) ale efekt wart zachodu! Polecam polecam!
OdpowiedzUsuń