poniedziałek, 23 września 2013

Sernik dyniowy

Ten dość nietypowy sernik wypatrzyłam na blogu Komarki już kilka lat temu, jednak ciągle nie było okazji, by go przygotować, albo po prostu o nim zapominałam...
Tymczasem z dna zamrażarki wyjęłam ostatnią porcję zamrożonego puree dyniowego, w ramach oczyszczania zamrażarki przed nadchodzącym sezonem dyniowym ;)
Oj, nie mogłam tego puree lepiej wykorzystać! Sernik jest obłędny – wilgotny, kremowy i bardzo aromatyczny :) Przyjaciółka powiedziała, że to najlepsze ciasto, jakie u mnie jadła, a wiedzcie, że jest to wielce wybredna osoba ;)))
Przyprawy korzenne nadają mu wspaniałego aromatu. Jedząc go, niemal czułam, że zbliża się Boże Narodzenie ;)

Przepis podaję ze swoimi małymi zmianami.





SERNIK DYNIOWY
spód:

  • 120 g herbatników kakaowych,
  • 50-60 g masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

masa serowa:

  • 400 g mielonego twarogu,
  • 200 ml puree dyniowego (przepis tutaj),
  • 100 g jasnego brązowego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3 duże jajka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli

wierzch:

  • 1 mały kubeczek (180g) gęstej śmietany 18%,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dno tortownicy o średnicy 18cm wyścielić kółkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią aluminiową, by była szczelna.
Herbatniki zmielić lub pokruszyć, dodać przyprawę do piernika i stopione masło. Dokładnie wymieszać – ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i rozprowadzić po dnie, dobrze dociskając dłonią, tworząc spód ciasta. Formę wstawić do lodówki.
Składniki masy serowej włożyć do miski i krótko zmiksować – do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony spód.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na dolnej półce umieścić naczynie z gorącą wodą, która będzie nawilżać powietrze. Wstawić sernik i piec około 30 minut. Zmniejszyć temperaturę w piecu do około 165 stopni i piec kolejne 20 minut.
W tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i zapiec przez około 10 minut, aż polewa się zetnie. Następnie sernik wyjąć, okroić nożem brzegi, aby ciasto równo opadało i pozwolić mu wystygnąć w uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce – najlepiej całą noc.


PS Wybierając przyprawę korzenną, zwróćcie uwagę, aby w składzie prócz cynamonu były także goździki. Goździki bardzo tutaj pasują :)
 PS2 Im intensywniejszy kolor dyni, tym ładniejszy kolor sernika.


sernik dyniowy przepis

30 komentarzy:

  1. Jaki piękny! Te gwiazdkowe motywy przywołują mi na myśl już nawet nie jesień, co zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego pierwotnie miały być listki, jednak nie umiałam zrobić ładnego listkowego szablonu ;)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. :) A gwiazdki dodają mu niesamowitego uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie, nie jadłam jeszcze takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam ostatnio dyniowy serniczek:) w smaku i konsystencji jeden z lepszych serników jakie jadłam:) twój wygląda równie wspaniale:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny jest ten serniczek Mirabelko. Gwiazdki dodają mu uroku, a przyprawa piernikowa ciepła.
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dyniowy sernik za mną chodzi ... z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy go nie robiłam... Nie wiem czemu. Jak wpadnie mi w ręce dynia, na pewno spróbuje i na pewno będzie to Twój przepis. Zapraszam na chilicake.blogspot,com

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba przyznać, że prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezencja pierwsza klasa, a smak pewnie i niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki uroczy ten sernik :) przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak u Ciebie cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bajecznie i nie wątpię w to, że tak smakuje :) ostatnio zachwycam się wszelkimi dyniowymi przysmakami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fiu fiu, śliczny sernik :) kolejna pozycja do koniecznego wypróbowania i eksperymentowania z dynią. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dostałam dzisiaj dynię i zabieram się z Twoim przepisem do pracy! :-) Czy tortownica podczas pieczenia ma być zanurzona w tym naczyniu z gorącą wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tortownica leży na półce piekarnika, a naczynie z wodą na dole, ono ma tylko nawilżać powietrze :)

      Usuń
  16. Wygląda pięknie. I ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękny i pewnie najsmaczniejszy! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam ten sernik i był bardzo smaczny :) Delikatny i kremowy. Aczkolwiek, nie będzie moim ulubionym :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prosze nie czekajcie z namyslaniem sie dlugo --sernik jest pychotka,kazdego roku
    pieke go w jesieni .Bije wiele ciast!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszny jest!!!! dodałam ok 350 g puree z dyni [zaszalełam nie???] i o 50 g więcej sera [uzyłam mascarpone i filadelfii] . zamiast przyprawy do piernika wsypałam chińska przyprawę 5 smaków [w sumie to chyba to samo]. na wierzch rozsmarowałam ulubiony dżem i z rezultatu jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona, sernik jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, faktycznie zaszalałaś :) przyprawa 5 smaków też jest korzenna, tyle że podstawą jest zwykle anyż, niemniej z sernikiem musiało to ciekawie się komponować :) cieszę się, że smakowało!

      Usuń
  21. Serfując po necie w poszukiwaniu oryginalnego przepisu na ciasto natknąłem się na Twój sernik dyniowy. Wydawał się być w sam raz na spotkanie z moimi znajomymi. Wykonałem go ściśle wg przepisu a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Już dawno nie widziałem tylu osób, z cieknącą ślinką:)))))))
    Z czystym sumieniem polecam wszystkim czytającym Twój blog.
    Przyznam, że zrezygnowałem z dekoracji swojego sernika obawiając się o efekt końcowy. Brak doświadczenia. Czy gwiazdki są z piernikowej przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i ciasto smakowało :) gwiazdki są zrobione ze zwykłego gorzkiego kakao :)

      Usuń
  22. Wspaniale wygląda ;) A czy gwiazdki robiła pani na ciepłym serniku czy gdy był już wystudzony

    OdpowiedzUsuń