Jajka są bardzo smaczne, jedne z najlepszych, jakie jadłam. Minusem jest to, że sporo farszu zostaje nie wykorzystanego, ale jest tak dobry sam w sobie, że można z niego zrobić np. pastę do kanapek ;)
Polecam wszystkim fanom awokado :)
![]() |
| jajka faszerowane awokado |
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 mała cebulka,
- 1 małe lub średnie, dojrzałe awokado (wg mnie wystarczy ½ średniego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz,
- kolendra/natka pietruszki/bazylia do dekoracji
Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę posiekać. Wymieszać razem i oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki.
W miseczce delikatnie połączyć wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, razem z majonezem i szczypiorkiem. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować listkami kolendry lub innej zieleniny.

Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale nadchodzące święta są do tego wspaniałą okazją :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale ładnie wiosennie.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam awokado samego w sobie więc muszę to wypróbować!
OdpowiedzUsuńMyślę, że skuszę się na nie na święta. Na pewno będą miłym zaskoczeniem.
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, JEST GENIALNY! DZIĘKUJĘ :)
OdpowiedzUsuńdzięki za ten przepis, jajka były hitem na stole :)
OdpowiedzUsuń