piątek, 23 lipca 2010

Kakaowa kokosanka z wiśniami

Bardzo udane ciasto według pomysłu Toski. Każdy wie, że połączenie czekoladowego/kakaowego ciasta z wiśniami jest dobre, a jak się doda jeszcze kokosową pierzynkę na wierzch, to już w ogóle bomba. Nie tylko kaloryczna ;)

 


KAKAOWA KOKOSANKA Z WIŚNIAMI
ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 125 g oleju,
  • 125 ml mleka,
  • 2 łyżeczki (z lekkim czubem) proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,
  • ok. 350-400 g wiśni

kokosowy wierzch:
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 120 g cukru,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 2 jajka
Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier, stopione masło i jajka, całość wymieszać łyżką i odstawić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać olej, mleko, rum, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po dodaniu suchych składników miksować już krótko, tylko do momentu połączenia się ich z ciastem.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę 25 x 30 cm, na wierzch wyłożyć wiśnie, lekko wciskając je w ciasto. Na wiśniach ułożyć masę kokosową. Ciasto piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Jeśli masa kokosowa za bardzo się rumieni, przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. 






16 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie, jak marzenie- wszystko co kocham. Musze upiec na weekend :) Pozdrawiam osulka

    OdpowiedzUsuń
  2. a takiego ciasta dzisiaj rano szukałam :) No nic.. może następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i bardzo apetycznie wyglada:)
    Kakao i kokos...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda.. pycha;D trio znakomite

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie. Nawet z ta "sfajczona" gorna warstwa :))) I wierze, ze bylo przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz, że ja właśnie lubię takie przypalone papki kokosowe. Chyba nawet mogłabym je zjadać bez ciasta :) Ale te wiśnie też bym podjadła.

    OdpowiedzUsuń
  7. kokos, czekolada.. od rana same pysznosci widzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kokosy.. pierzynka.. ach, słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za pyszne ciacho! Bardzo mi się podoba dodatek kokosu, super!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda! najpierw to ja chyba zjadłabym ten wierzch... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. pychotka! fajne ciacho do herbatki lub kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wygląda wspaniale!;)
    mam jednak jedno pytanie - ile kakao należy dodać? bo w składnikach chyba pominęłaś przez przypadek...

    OdpowiedzUsuń
  13. nie ma to jak kokosanka, a do tego jeszcze wiśnie! PYCHOTKA:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale! Idealne na letni deser zwlaszcza kiedy wisnie sa swieże... mniam ;D
    Dodajemy do obserwowanych. Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, zrobiłam i polecam!
    pozdrawiam, ElKa :)

    OdpowiedzUsuń