Słońca na niebie nie widziałam już od tygodnia.
Widziałam je za to w... piekarniku ;)
ciasteczka marchewkowe z dżemem |
CIASTECZKA MARCHEWKOWE "SŁONECZKA"
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki bardzo drobno startej, dobrze odciśniętej marchwi,
- 250 g masła lub margaryny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy
Mąkę posiekać na stolnicy z masłem lub margaryną, dodać marchew, proszek i cynamon i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Szklanką wycinać okrągłe ciasteczka. W połowie z nich wycinać kółka kieliszkiem do wódki albo metalową zakrętką. Ciasteczka piec partiami na blasze wyłożonej pergaminem, przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Lekko przestudzone krążki smarować dżemem, nakrywać krążkiem z dziurką. Można posypać cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.
Uwagi: Ciasteczka najlepsze są tego samego dnia. Potem tracą na kruchości, ale również są smaczne. Do ciasta nie trzeba dodawać cukru – słodycz z marchewki i dżemu w zupełności wystarcza. :)
Czy w przepisie naprawde nie ma jajek?
OdpowiedzUsuńNaprawdę :)
Usuń