![]() |
Kutia wigilijna |
KUTIA
- 200 g pszenicy,
- 1 puszka gotowej masy makowej dobrej jakości lub masa makowa domowej roboty,
- ok. 3 łyżek miodu,
- 100 g migdałów,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- po kilka sztuk suszonych daktyli, moreli lub innych bakalii,
- ok. 100 ml rumu,
- cynamon,
- aromat migdałowy
W przeddzień Wigilii pszenicę kilkakrotnie przepłukać wodą, zalać i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w dużej ilości wody (ok. 20 minut), następnie odsączyć na sitku.
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać, orzechy i inne bakalie również posiekać. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, orzechy, rodzynki wraz z rumem, miód i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cynamonem i aromatem migdałowym. Tuż przed podaniem masę makową wymieszać razem z pszenicą.
Większość przepisów nie zaleca dodawania pszenicy wcześniej, twierdząc, że ziarno twardnieje. Osobiście nieraz jadłam kutię również na drugi, trzeci dzień i była zupełnie dobra i miękka, więc nie wiem, czy z tym twardnieniem to prawda. Ale może nie warto ryzykować ;)
![]() |
kutia przepis |
U mnie się nigdy kutii nie jadło. Ale może w tym roku zrobię na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuń