Do tego przepisu najfajniej użyć gryczanego makaronu soba, ale jeśli takiego nie macie, można śmiało użyć innego chińskiego makaronu, a nawet - w wersji "studenckiej" - makaronu z zupek chińskich ;)
![]() |
Makaron z warzywami i jajkiem / obiad na kaca |
MAKARON NA KACA
(przepis na 2 porcje)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej,
- 1/2 główki brokułu,
- 150 g makaronu soba lub chińskiego makaronu jajecznego,
- 100 g strączków groszku cukrowego,
- 1 cebulka dymka,
- 2 jajka,
- olej,
- sól i pieprz,
- pikantny sos chili do podania (u mnie sriracha)
Do dużej miski włożyć starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, szczyptę pieprzu i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem. Powstały dressing wymieszać i odłożyć na bok.
Kapustę poszatkować, brokuła podzielić na małe różyczki.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać do niego w tym samym czasie makaron, kapustę i brokuły. Gotować 3 minuty, następnie dodać groszek cukrowy i gotować jeszcze 1 minutę. Całość dokładnie odcedzić, przełożyć do miski z dressingiem i starannie wymieszać.
W czasie gotowania makaronu i warzyw na patelni usmażyć jajka sadzone na odrobinie oleju.
Warzywa z makaronem rozdzielić na talerze, na każdej porcji ułożyć po 1 jajku sadzonym. Podawać z sosem chili.
(przepis z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" J. Olivera, z moimi zmianami)
![]() |
Makaron z warzywami i jajkiem / obiad na kaca |
Pożywne i bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja nie tylko dla skacowanych!
OdpowiedzUsuń