Ta wersja jest też nieco bardziej na bogato, bo kruszonka zawiera w sobie także płatki owsiane i płatki migdałowe.
Ciasto robi się bardzo łatwo - do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera i z pewnością poradzą sobie z nim nawet mało doświadczone w wypiekach osoby.
Ciasto z wiśniami i czekoladą najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych.
Przepis powstał w ramach wspólnego pieczenia i gotowania ciast i deserów z wiśniami do akcji "W wiśniowym sadzie". Zobaczcie, co dobrego przygotowały Gin, Mopsik i Ania :)
CIASTO Z KRUSZONKI Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ
kruszonka:
- 200 g mąki,
- 125 g masła w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru,
- 100 g płatków migdałowych,
- 50 g płatków owsianych,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko
- 400 g wiśni,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki wody,
- 120 g gorzkiej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe i jeszcze dokładnie przemieszać.
2/3 kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
W tym czasie czekoladę drobno pokroić.
Rondelek z wiśniami postawić na ogniu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do wiśni i zagotować, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
Zapieczony spód wyjąć z piekarnika, posypać czekoladą. Na czekoladzie równomiernie rozłożyć nadzienie wiśniowe. Całość posypać pozostałą kruszonką.
Piec ok. 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Cudne :) Mam na nie ogromną ochotę. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAnia
Wygląda wspaniale. Widzę, że poszłyśmy w podobnym kierunku ;)
OdpowiedzUsuńKawałek takiego ciepłego ciasta z lodami to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuń