Ciasto smakowało wszystkim próbującym, a i według mnie to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie udało mi się w tym roku upiec :)
CIASTO JAK KINDER PINGUI
biszkopt:
- 4 duże jajka lub 5 średnich,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki mleka
masa:
- 500 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego),
- 2 łyżeczki żelatyny
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka oleju
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Następnie, nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać do ubitych jajek. Dodać olej i mleko, całość delikatnie połączyć za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wylać ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z pozostałymi składnikami włożyć do miski umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Całość roztopić na parze, od czasu do czasu mieszając łyżką. Można też składniki umieścić w małym garnuszku i roztopić na minimalnym ogniu, ale trzeba wtedy mieszać non stop i uważać, żeby nie przegrzać masy.
Roztopioną polewę odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej (powinna być chłodna, ale nadal płynna).
Masa:
Żelatynę wsypać do szklanki, dodać3 łyżki wody i odstawić do napęcznienia na kilka minut.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Serek dodać do bitej śmietany i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
Szklankę z napęczniałą żelatyną włożyć do garnuszka z gorącą wodą i mieszać, aż na powrót stanie się płynna (można też podgrzać ją w mikrofalówce 10-15 sekund). Do roztopionej żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać i dodać do reszty masy. Całość zmiksować.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 równe blaty. Dolny blat ułożyć na talerzu lub paterze, posmarować połową masy i wyrównać powierzchnię. Polać 1/3 polewy i delikatnie rozprowadzić tak, aby utworzyła cienką warstwę. Wyłożyć pozostałą masę i przykryć górnym plackiem. Całość polać pozostałą polewą.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
(na podstawie przepisu z blogu Arabeski)
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest ten torcik! Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny. Jedyny mój błąd, że wzięłam za dużą tortownicę i wyszedł trochę za płaski. Jestem początkująca w kuchni i za każdym w jakimś aspekcie zawalam...
OdpowiedzUsuńAle dziękuję bardzo za istnienie tego bloga, bo przepisy cudowne i bardzo dobrze opisane. Z pewnością jeszcze niejeden wypróbuję 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że ciasto smakowało :) I nie martw się, z czasem tego "zawalania" będzie coraz mniej :) na przyszłość warto pamiętać, by odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilości składników dostosowując je do posiadanej foremki, obliczając jej pole powierzchni :)
Usuń