Dżem przechowywany w lodówce lub chłodnej spiżarni nabiera bardziej galaretkowatej konsystencji niż na zdjęciu :)
CYTRYNOWY DŻEM Z CUKINII Z NUTĄ WANILII I MIĘTY
- 1,5 kg obranej cukinii (bez skóry i pestek),
- 300 g cukru,
- sok i skórka z 1 dużej cytryny,
- sok i skórka z 1/2 limonki,
- 1 laska wanilii,
- 3-4 gałązki mięty,
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku
Obraną cukinię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka o grubym dnie i podlać ok. 50 ml wody. Dusić pod przykryciem około 30 minut, aż cukinia będzie całkiem miękka, następnie zmiksować blenderem na gładką pulpę. Do cukinii dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i limonki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona. Do cukinii dodać nasiona oraz "skórkę" z wanilii, a także gałązki mięty (w całości). Aby gałązki mięty łatwiej było wyjąć, można je obwiązać białą, bawełnianą nicią. Gotować bez przykrycia około 10-15 minut, następnie wyjąć gałązki mięty i gotować dalsze 35-40 minut,od czasu do czasu mieszając, aż dżem zgęstnieje. Wyjąć "skórki" z wanilii, dodać galaretkę i całość gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając, aż galaretka się rozpuści.
Dokładnie umyte słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 130 stopni i wypiekać 20 minut. Nakrętki dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Do gorących słoików ostrożnie przelać gorący dżem, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i odstawić tak do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowanych przetworów nie trzeba już pasteryzować.
(na podstawie przepisu z bloga Deedeelicious)
Dżem z cukinii to bardzo ciekawy przepis. W takim połączeniu z pewnością jest orzeźwiający i pyszny. :)
OdpowiedzUsuńpyszny dżem, robiłam podobny i również nam posmakował :)
OdpowiedzUsuńrobię z kilograma cukinii i kilograma jabłek ale wtedy 3 galaretki cytrynowe lecą i jest idealny dżem do polewania naleśników lub do serka wiejskiego, a przechowując w lodówce można nim smarować tosty albo zjadać łakomie prosto ze słoiczka łygą ;)
OdpowiedzUsuń