Taki chłodnik z pomidorów najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek posmarowanych masłem czosnkowym :)
CHŁODNIK Z PIECZONYCH POMIDORÓW
(przepis na 4 porcje)
- 1 kg mięsistych pomidorów (np. malinówek, koktajlowych itp.),
- cebule szalotki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku,
- oliwa,
- 4-5 łyżek śmietanki kremówki,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz
Pomidory pokroić na kawałki (koktajlowe wystarczy na pół), szalotki obrać i przekroić na pół, czosnek obrać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pomidory, szalotki i 2-3 ząbki czosnku, całość oprószyć cukrem i niewielką ilością soli, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25-30 minut, aż pomidory zmiękną, a skórka miejscami zacznie się opalać na czarno. Wówczas całą zawartość blaszki przelać do garnka i pozostawić do ostudzenia, następnie dodać pozostały 1 ząbek czosnku i tymianek, wszystko razem zmiksować blenderem. W celu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji zupę można dodatkowo przetrzeć przez sitko. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać nieco zimnej wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę wymieszać ze śmietanką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Chłodnik podawać skropiony oliwą i posypany bazylią.
zupy pomidorowe zawsze jadam na ciepło, musze spróbować innej wersji :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńNo i upały wróciły, a ja dziś robię ten chłodnik!
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa. Może jeszcze dostanę jakieś polne pomidorki.
OdpowiedzUsuń