Czarnego kurczaka najlepiej jest podać z gotowaną kukurydzą i kleksem guacamole. Ja trafiłam niestety na felerne awokado, dlatego zamiast guacamole podałam gotowy sos w stylu meksykańskim.
CZARNY KURCZAK Z KUCHNI CAJUN
(przepis na 4 porcje)
- 1 nieduży kurczak podzielony na ćwiartki lub 4 kawałki kurczaka ze skórą (np. piersi lub nogi),
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 czubata łyżeczka brązowego cukru,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 solidna łyżeczka musztardy (w oryginale używa się sproszkowanej gorczycy),
- 1 płaska łyżeczka suszonej granulowanej cebuli (pominęłam),
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 2 rozgniecione w moździerzu (lub drobno pokruszone) liście laurowe,
- ½ łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 łyżki oleju
Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Wszystkie przyprawy wsypać do miski i wymieszać z musztardą i olejem. Tak powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Kawałki kurczaka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i wielkości porcji – filety piecze się około 20-25 minut, nogi 40-45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla i zwiększyć nieco temperaturę, żeby mocniej przypiec skórkę.
(przepis podpatrzony u Atiny)
Przepysznie wygląda to danie;)
OdpowiedzUsuńCzarny kurczak brzmi złowieszczo ;-)
OdpowiedzUsuńAle wiem, że dobry jest!
Zdecydowanie muszę przetestować taką marynatę :)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, a przyprawy wcale nie są skomplikowane. Zastanawiam się czy takiemu daniu nie zrobiło by dobrze pieczenie w rękawie i rozcięcie na ostatnie rumienienie pod grillem. Z moim roztrzepaniem na pewno wyszedłby suchy flak ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować tej metody, choć trochę obawiam się, ze wierzch nie zdąży przypiec się tak bardzo. :) i nie wiem, czy opłaca się wkładać filety do worka tylko na 15 minut :)
Usuń