czwartek, 17 grudnia 2015

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Choinka makowa to pomysł na błyskawiczny i efektowny makowiec, który może być oryginalną dekoracją świątecznego stołu. Z jego wykonaniem poradzą sobie nawet dzieci i to zwłaszcza im przepis ten powinien przypaść do gustu ;) 
Trzeba tylko się pilnować, by nie zjeść takiej choinki zaraz po upieczeniu ;)



  



CHOINKA MAKOWA 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • około 250g masy makowej (połowa porcji z tego przepisu), 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta 

Ciasto francuskie rozwinąć. Na jedną połowę nałożyć masę makową na grubość mniej więcej pół centymetra. Przykryć drugą połową i delikatnie docisnąć. Ciasto ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem wyciąć trójkąt, którego podstawą będzie dolny brzeg ciasta. Na dole wyciąć pień choinki. Powstały zarys choinki ponacinać z obu stron w poziome paski – tak jak na rysunku. Każdy pasek kolejno poskręcać. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. 
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż choinka nabierze złocistego koloru. 
Resztki ciasta pozostałe po wycięciu trójkąta można podzielić na mniejsze kawałki i zrobić z nich małe makowe ciasteczka. 






(inspirowane przepisem stąd)









 

  

2 komentarze: