SAŁATKA Z OSCYPKIEM, KURKAMI I DRESSINGIEM ŻURAWINOWYM
(przepis na 3 porcje)
- 100g roszponki (lub pół na pół roszponki i sałaty lodowej),
- 3 małe oscypki lub 90-100g dużego,
- ok. 150g marynowanych kurek (lub mrożonych; w sezonie można użyć świeżych),
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- ½ małej czerwonej cebuli,
- 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżka dżemu żurawinowego,
- pieprz i sól
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać ładny zapach.
Roszponkę umyć i delikatnie osuszyć na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty.
Marynowane kurki osączyć z zalewy (świeże lub mrożone poddusić na łyżce masła przez około 5 minut).
Roszponkę umieścić w misce, dodać kurki, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony na cienkie płatki oscypek i orzechy.
Olej, ocet jabłkowy i dżem żurawinowy wymieszać ze sobą, dodając, pieprz i odrobię soli do smaku. Tak powstałym dressingiem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.
Super pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńMniam. Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń