W krajach skandynawskich taki kisiel podaje się polany osłodzonym mlekiem, lekko ubitą (półpłynną śmietanką) lub sosem waniliowym.
Ponieważ środek lipca obfituje w mnogość owoców, koniecznie wypróbujcie ten pyszny deser :)
Razem ze mną, kisiel z czerwonych owoców przygotowały także Siankoo, Panna Malwinna i Gin.
KISIEL Z CZERWONYCH OWOCÓW
(4 porcje)
- 500g mieszanki różnych owoców (np. maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki, borówki amerykańskie),
- 400ml soku z czarnej porzeczki,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 3-4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce umyć i obrać z łodyżek, wiśnie wypestkować. 300 ml soku zagotować z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym sokiem. Zagotować, intensywnie mieszając trzepaczką. Dodać owoce i gotować na malutkim ogniu jeszcze 3-4 minuty. Jeśli kisiel jest za gęsty, dolać jeszcze trochę soku. W razie potrzeby dosłodzić cukrem.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

O super jest taki kisiel czerwony;)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniamniuśne ;)
OdpowiedzUsuńKisiel owocowy z dodatkiem mleka - uwielbiam !
OdpowiedzUsuń